Economisch en ecologisch rijden doe je zo!

Geplaatst door Scotty in categorie Auto, Moto, Fiets

Zaken zoals de economische crisis, de stijgende prijzen van de brandstof en uiteraard ook het bewustzijn van iedereen naar het milieu toe hebben er de laatste jaren meer en meer voor gezorgd dat de mensen rekening gaan houden met het milieu en dus ook met de manier waarop ze gaan autorijden. Steeds vaker houden mensen rekening met het feit dat autorijden eigenlijk redelijk wat geld kost en dat ze op deze kosten makkelijk kunnen besparen indien je weet hoe het moet. Veel mensen weten namelijk niet wat ze moeten doen of hoe ze moeten rijden om zo ecologischer en dus tegelijk ook economischer te rijden.

Ecologisch en economisch rijden

Ecologischer wil eigenlijk zeggen dat je rijdt op een manier waarop je rekening houdt met het milieu. Economischer wil dan weer zeggen dat je rijdt op een manier waarop je de kosten van het autorijden probeert te beperken. Deze twee zaken met elkaar combineren is natuurlijk de mooiste oplossing. Daarom geven wij alvast enkele tips waardoor je niet alleen ecologisch kan rijden maar ook economisch.

Korte ritten vermijden

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat je door ecologisch te rijden ongeveer 5% tot 10% minder zal verbruiken. Maar alles begint uiteraard bij de manier waarop je je auto gebruikt. Korte ritten vermijden is bijvoorbeeld zeer belangrijk. Tijdens deze ritten van minder dan 3 kilometer kan de motor van je wagen niet voldoende opwarmen en verbruikt hij tot wel 93% meer, zeker voor dieselwagens. Korte ritten vermijden is dus de boodschap!

Aerodynamica is belangrijk

Wie vaak naar de koers kijkt, zal het waarschijnlijk al eens gezien hebben. De speciale fietsen, helmen en pakjes waarmee de renners hun tijdrit afleggen. Grappig denk je waarschijnlijk, maar kenners weten dat al deze zaken een invloed hebben op de aerodynamica. Wel, ook bij auto’s is dit zeer belangrijk. Zaken zoals een bagagerek, een skibox of fietsen vanboven op je dak zorgen ervoor dat je auto meer weerstand zal hebben tijdens het rijden. Hierdoor zal je al snel 5 tot 10% meer verbruiken. Fietsen zorgen voor een verhoging van het verbruik met ongeveer 25%.

Check je bandenspanning

Net als bij je fiets moet je ook de bandenspanning van je auto regelmatig nazien. Wanneer de spanning van je banden meer dan 10% onder de normale waarde zit, dan kan je wagen tot wel 5% meer verbruiken.

Leg je motor stil

Veel auto’s hebben reeds een start-stopsysteem waardoor je auto aan de verkeerslichten of wanneer je ergens even stilstaat automatisch stilvalt. Hierdoor wordt het verbruik voor een stuk teruggedrongen. Maar oudere auto’s hebben nog geen zo’n systeem en blijven dus draaien wanneer het eigenlijk niet nodig is. Leg daarom zelf je motor af wanneer je langer dan 3 seconden moet wachten zoals bijvoorbeeld aan een rood licht, een overweg of in de file.

Schakel op de juiste momenten

Schakelen op de juiste momenten is echt zeer belangrijk. Het zorgt ervoor dat je auto niet te hoog in toeren gaat en zo veel minder verbruikt. In feite moet je steeds zo vroeg mogelijk schakelen naar een hogere versnelling. Voor dieselmotoren ligt het ideale schakelmoment rond de 2.000 toeren en voor benzinemotoren ligt dit rond 2.5000 toeren.

Nog door jou te activeren

- 10%

Tijdelijk: 10% lentekorting!

Voorwaarden

Verloopt: 29/03/2016

Nog door jou te activeren

- 25%

Zotte vrijdag: -25% korting (Donderdag 6/4 vanaf 20u tem vrijag 7/4 23u59)

Voorwaarden

Verloopt: 08/04/2017

Nog door jou te activeren

- 10%

10% korting, geen minimum bestedingsbedrag

Voorwaarden

Verloopt: 01/06/2016