Groener leven dankzij deze ecologische tips

Geplaatst door Scotty in categorie Huis & Tuin

De meeste mensen staan er niet bij stil, maar het dagelijkse leven heeft een enorm grote invloed op je ecologische voetafdruk. Boodschappen doen met je auto, dagelijks douchen of een bad nemen, op reis gaan, … Het klinkt allemaal zeer logisch, maar toch is het eigenlijk allemaal niet zo logisch als het lijkt. Moesten we met z’n allen onze dagelijkse activiteiten aanpassen, dan zou onze ecologische voetafdruk niet zo groot zijn. Wij gingen alvast op zoek naar enkele handige tips waarmee je van je dagelijks leven een groener leven kunt maken.

Verspil zo weinig mogelijk water

Water is één van de allerbelangrijkste voedingsstoffen, zo niet de allerbelangrijkste. Zo hebben alle cellen in ons lichaam dagelijks water nodig. Maar drinkbaar water wordt door de klimaatverandering steeds schaarser waardoor het binnen enkele jaren bijna zeldzaam zal worden. Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk water te verspillen. Halfvolle (af)wasmachines laten draaien, dagelijks een bad nemen, het gras sproeien, je auto wassen met drinkbaar water, … Al deze zaken kun je volledig anders aanpakken zodat de hoeveelheid drinkbaar water die je voordien gebruikt een stuk minder groot wordt.

Gebruik geen verpakkingen

Producenten van voedsel en drank houden er van om hun producten te verpakken in de typische stijl die hun merk kenmerkt. Toch moeten heel wat producten eigenlijk niet verpakt worden, denk maar aan voorverpakte bananen of yoghurtpotjes die nog eens verpakt worden in een kartonnen verpakking. Probeer ook zoveel mogelijk glazen verpakkingen te kopen die je na gebruik kunt recycleren. Plastic verpakkingen verdwijnen vaak in de vuilbak maar worden nadien niet gerecycleerd. In bepaalde steden bestaan er al winkels waar je producten kunt kopen die niet meer verpakt zijn. Zelf je kun ook je ecologische voetafdruk verkleinen door zelf een zak mee te doen van thuis en al je dranken in glazen flessen te kopen.

Steun de lokale boeren en handelaars

Eet je regelmatig fruit of groenten? Wel, dan moet je zeker overwegen om voortaan je fruit en groenten bij een lokale boer te kopen. Op die manier weet je meteen wat je op je bord krijgt en waar het vandaan komt. Doordat je het rechtstreeks bij de lokale boer koopt, komt er heel weinig transport bij kijken en blijft de ecologische voetafdruk dus heel beperkt. Uit studies is ook al gebleken dat groenten en fruit van de lokale boeren vaak gezonder zijn dan de producten van supermarkten. En je steunt er ook nog eens de lokale economie mee!

Leg je eigen moestuin aan

Heel wat mensen hebben er al ééntje: een eigen moestuin. Wat is er leuker om als beloning van je geleverde werk je eigen groenten en fruit te kunnen eten? Tomaten, wortelen, sla, … zijn slechts enkele voorbeelden van de vele groenten die je thuis kunt kweken. Naast het feit dat het goedkoper is, is het ook nog gezonder voor jou. Tijdens het kweken van de groenten kom je vaker buiten heb je meteen ook een leuke bezigheid. Allemaal voordelen dus, zo’n eigen moestuintje!

Nog door jou te activeren

- 10%

10% Vaderdagkorting!

Voorwaarden

Verloopt: 12/06/2016

Nog door jou te activeren

- €150

€150 extra korting per dossier

Voorwaarden

Verloopt: 28/02/2017

Nog door jou te activeren

- 10%

– 10% + gratis verzending

Voorwaarden

Verloopt: 24/05/2016