Minder vlees eten: goed voor je portefeuille en je gezondheid

Geplaatst door Scotty in categorie Eten & Drinken

Minder vlees eten is iets waar meer en meer mensen zich mee bezig houden om tal van diverse redenen. Minderen met vlees is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, je kan ook veel geld besparen op je wekelijkse boodschappen. Het aantal flexitariërs is de laatste jaren dan ook sterk toegenomen. Dit zijn mensen die 1 of meerdere dagen per week geen vlees eten.

Voordelen voor je gezondheid

Vlees levert eiwitten, vet, vitamine B en ijzer aan ons lichaam. Dit zijn voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Veel vlees eten heeft echter nadelige gevolgen voor ons lichaam. Vlees bevat namelijk geen vezels waardoor het traag door ons lichaam verteerd wordt. Het levert weinig of geen kalk en vlees kan verontreinigd zijn door restanten van antibiotica. Daarnaast kunnen bepaalde vleessoorten rijk zijn aan verzadigde vetten die je cholesterol verhogen waardoor je overgewicht kan krijgen. Veel vlees eten kan dus op termijn schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kan het dus beter met mate eten.

Door ervoor te kiezen om minder vlees te consumeren kan je je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Je zal minder kans hebben op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en diabetes. Een vegetarisch dieet bevat namelijk meer antioxidanten, mineralen en vitaminen.

Positieve impact op het klimaat

Het is niet zozeer de dieren zelf die problemen veroorzaken, maar wel wat ze eten. De teelt voor veevoer kost enorm veel water, land en energie. Om tarwe en soja te verbouwen gaan er vele bossen verloren en ook andere stoffen zorgen voor milieuvervuiling zoals stikstof, fosfaat en ammoniak in mest.

Het consumeren van vlees is de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde. Minder vlees eten heeft dan ook een grote impact op het klimaat. Het zou kunnen zorgen voor een vermindering in de uitstoot van broeikasgassen, minder ontbossingen voor landbouw en een vermindering van het uitsterven van bepaalde diersoorten, zoals vissen.

Besparen op eten

Minder vlees eten is niet enkel beter voor je gezondheid en het milieu, je kan er ook een hoop geld mee uitsparen. Vlees of vis is betaalbaar, maar toch is het vaak het duurste product op ons boodschappenlijstje. Door slechts enkele dagen per week geen vlees te eten kan je al heel wat geld besparen.

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld een goede vleesvervanger en zijn ook een stuk goedkoper. Bonen en linzen zijn zeer gezond en spotgoedkoop en je kan er smaakvolle gerechten mee klaarmaken, zoals vegetarische burgers. Kies op vleesvrije dagen vooral voor veel groenten en fruit. Op Deliveroo vind je heel wat voorbeelden van gezonde, vegetarische gerechten.  Groenten en fruit hoeven helemaal niet duur te zijn. Als je ze in een bepaald seizoen koopt zijn ze vaak goedkoper. Om te besparen kan je in de supermarkt letten op speciale aanbiedingen en je kan beter voorgesneden en voorverpakte groenten vermijden. Deze zijn namelijk duurder.

Minder vlees eten levert je alleen maar voordelen op. Je gaat meer energie krijgen, het is beter voor het milieu en het is goedkoper. Bovendien kun je door af en toe vegetarisch te eten gemakkelijker nieuwe keukens ontdekken en op die manier meer variatie in je voeding brengen.

Nog door jou te activeren

- 20%

20% korting bij een besteding vanaf 150EUR

Voorwaarden

Verloopt: 01/07/2016

Nog door jou te activeren

- €20

– €20 op je HelloFresh maaltijdbox!

Voorwaarden

Verloopt: 30/03/2016

Nog door jou te activeren

- 50%

50% korting op visitekaartjes

Voorwaarden

Verloopt: 01/07/2016