Samsung of Apple: wat moet ik kiezen?

Geplaatst door Scotty in categorie Elektronica

De laatste jaren is er een echte tweestrijd ontstaan tussen twee giganten op het gebied van elektronica: Samsung en Apple. De concurrentie tussen de twee is zodanig groot dat die strijd zich verder zet tussen de “fans” van de beide merken. Aan de ene kant heb je de fans van Apple en aan de andere kant heb je de fans van Samsung. Maar waar zit nu eigenlijk het verschil tussen bijvoorbeeld een iPhone of een smartphone van Samsung? Wij maakten de vergelijking en zochten het uit!

Open source versus commercieel

Een eerste belangrijk verschil tussen de twee merken, is dat de software die gebruikt wordt in toestellen van Samsung “open source” software is. Dit wil zeggen dat iedereen vrije toegang heeft tot de broncode van het eindproduct. Het grote voordeel van open source software is dat deze software bijna altijd gratis te gebruiken is. De software die in Apple gebruikt wordt, het gekende iOS besturingssysteem, is een commercieel product. Zo is het bronmateriaal niet toegankelijk en is de software ook niet gratis te verkrijgen. Het verschil tussen open source en commercieel verklaart meteen ook het verschil in prijs.

Uitbreidbaar geheugen versus vast geheugen

Heel wat mensen kiezen voor een smartphone van Samsung, om de simpele reden dat je zelf kunt bepalen hoeveel geheugen je toestel heeft. In de meeste toestellen van Samsung kun je het geheugen uitbreiden door een geheugenkaartje aan te kopen. Bij de toestellen van Apple weet je op voorhand al hoeveel geheugen je toestel heeft, en dit kun je na verloop van tijd ook niet meer wijzigen.

Groot aanbod versus beperkt aanbod

De reden waarom je tegenwoordig heel veel iPhones ziet, is omdat Apple ook maar deze smartphones in hun aanbod heeft. Samsung heeft een veel uitgebreider aanbod van smartphones waardoor je eerder verschillende modellen in het straatbeeld ziet. Het grote voordeel van dit uitgebreider aanbod is dat er ook verschillende prijscategorieën zijn, iets wat je bij Apple niet zal vinden, tenzij je ervoor kiest om een oudere smartphone te kopen.

Zelfgemaakte apps versus officiële apps

Iedereen die dat kan en wil, kan ervoor kiezen om zijn of haar zelfgemaakte app te koop aan te bieden (gratis of aan een bepaalde prijs) in de Google Play Store. Dit heeft als grote voordeel dat je vaak leuke, simpele en eenvoudige apps terugvindt die het leven een stuk makkelijker kunnen maken. In de App Store van Apple vind je dan weer enkel apps die mits de goedkeuring van Apple te koop mogen aangeboden worden. De controle die door Apple uitgevoerd wordt, is een stuk strenger dan de controle die door de Google Play Store uitgevoerd wordt.

Budgetvriendelijk versus duur

Het is algemeen geweten dat de smartphones van Apple niet van de goedkoopste zijn. Wanneer je een nieuwe iPhone in de winkel wil kopen, zal je al gauw een kleine €700 moeten neertellen. Maar voor dit bedrag heb je wel een steengoed toestel waar je zowat alles mee kan wat je van een moderne smartphone van die prijs mag verwachten. In het aanbod van Samsung vind je toestellen die ongeveer even duur zijn, maar je vindt er ook toestellen die minder duur zijn. Zo kun je toch al een goede smartphone kopen voor een relatief goede prijs.

Nog door jou te activeren

- 25%

– 25% op je bestelling

Voorwaarden

Verloopt: 01/08/2016

Nog door jou te activeren

- 20%

20% korting op ALLES

Voorwaarden

Verloopt: 01/06/2016

Nog door jou te activeren

- €10

€10 korting op Plopsa-FunCard

Voorwaarden

Verloopt: 01/07/2016