Blue Bike

Bespaar op je transport!

Al gehoord van de Blue Bike?

Scotty heeft alweer een ultieme bespaartip voor jou, waarmee je jaarlijks tot honderden euro's kan besparen op transportkosten. Vergeet die dure autoverzekering. Weg met aanschuiven aan tankstations. Geen gesleur met plooifietsen op de trein. Hello blue bike!

 De blauwe fiets

Bron: wikipedia

Wat houdt het in?

Het concept Blue Bike doet denken aan het internationale fenomeen van "fietsdelen (bicycle-sharing). Dit is een concept waarbij fietsen beschikbaar worden gesteld om onder individuen te delen, vaak op korte termijn. In dit concept kunnen mensen een fiets oppikken aan punt A, om die vervolgens weer netjes af te leveren op punt B.

Het Blue Bike concept is in België een soortgelijk fenomeen, met als verschil dat je de fietsenstallingen steeds aan stations terugvindt. Je kan de fiets zo lang bijhouden als je maar wil, maar je betaalt wel €3 per 24u indien je de fiets langer dan 24u in je bezit houdt.

Denk aan het soortgelijke systeem 'Cambio', waarbij je een auto kan delen met anderen.

Hoeveel kost het?

Wil je gebruik maken van het Blue Bike systeem, dan betaal je jaarlijks een bijdrage van €10. Vervolgens krijg je een lidkaart, waarmee je aan de sleutelautomaat (of in het fietspunt) de sleutels van je fiets kan verkrijgen.

Vervolgens betaal je €3 per 24u dat je de fiets leent. Let wel, dit is het standaardtarief. In sommige gemeenten is het gebruik van deze blauwe fiets gratis (oa. in Deinze, Eeklo, Hasselt en Ninove). In een groot aantal andere steden kost het lenen van de fiets je slechts €1 per 24u. Hier vind je alle actuele tarieven per stad.

Wat zijn de voordelen?

  • Je beschikt over een comfortabele stadsfiets
  • Je kan in maar liefst 44 stations terecht om een fiets op de halen
  • Je kan de fiets lenen en terugbrengen wanneer je dat zelf wil
  • Met 1 lidkaart kan je tot 2 fietsen lenen
  • Je staat niet zelf in voor het onderhoud van de fiets
  • Geen gesleur en toeslagen voor plooifietsen op de trein

Hoe gaat het concreet in z'n werk?

Eerst registreer je je op de website en vraag je een lidkaart aan. Deze kost je €10 op jaarbasis. Vervolgens krijg je een lidkaart toegestuurd. Kom je aan een station waar Blue Bikes staan, dan kan je met je lidkaart aan de sleutelautomaat een sleutel opvragen. Met die sleutel, heb je meteen een fiets te pakken. Maak je fietstochtje en lever de fiets vervolgens weer in op het punt waar je hem hebt ontleend. Je kan de fiets ook 's nachts bijhouden (bijvoorbeeld na het uitgaan), of langer dan 1 dag indien dat nodig is. Breng je de fiets terug aan een ander station, dan dien je wel een toeslag te betalen. De betaling zelf verloopt gewoon achteraf, via domiciliering of met je bankkaart.

Enkele praktijkvoorbeelden

Lies houdt ervan om vaak te gaan shoppen naar Antwerpen, Gent en Brussel. Dankzij de Blue Bike is ze altijd mobiel in de stad van haar keuze. Ze koopt haar treinticket bij NMBS (B-Europe), eens in het station aangekomen springt ze op een blue bike richting winkelstraat!

Jeroen heeft een vriendin in Peer. Hij heeft nog geen rijbewijs en neemt dus altijd de trein. Peer is een grote, drukke stad. Daarom leent Jeroen telkens een blue bike om, eens in Peer aangekomen, gewoon op de fiets te springen en naar z'n vriendin toe te rijden

Mohammed heeft familie wonen in Lommel, waardoor hij regelmatig pendelt tussen Brussel en deze stad. Eens in Lommel aangekomen, ontleent hij een blauwe fiets en zo geraakt hij altijd vlotjes bij z'n familie.

Ik wil een Blue Bike!

Overtuigd? Surf dan snel naar http://www.blue-bike.be/nl en vraag meteen je lidkaart aan!

Nee bedankt, geef mij maar andere bespaartips.

Toch niet helemaal overtuigd? Geen nood, we hebben nog tal van andere bespaartips voor je klaarstaan.

Zo kan je op Scotty altijd de meest actuele actiecodes voor CenterParcs of Molenheide vinden. Mag het iets verder? Bekijk dan onze kortingscodes voor Neckermann, onze aanbiedingen van Corendon of onze kortingscodes voor Weekendesk.

Reis je liever met het vliegtuig? Check dan zeker onze bespaartips voor Cheaptickets en Connections. Besparen doe je gegarandeerd!