Tip: zo koop je veilig speelgoed

Geplaatst door Scotty in categorie Baby & Kids,Speelgoed

Speelgoed is voor kinderen zeer belangrijk. Wanneer ze omgaan met hun speelgoed leren ze tegelijk ook dat ze er zorg moeten voor dragen maar leren ze ook bepaalde handelingen uit hun eigen. Toch is niet al het speelgoed even onschuldig als het lijkt. Vaak zijn er stukken speelgoed die kleine onderdelen bevatten of onderdelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen. Daarom moet je tijdens de aankoop van speelgoed opletten welk speelgoed je koopt en moet je vooral ook de verschillende labels checken om zo te weten welk speelgoed er nu veilig is, en welk speelgoed er niet veilig is. Wij helpen je alvast op weg door enkele handige tips mee te geven.

1. Controleer altijd of het speelgoed nog in goede staat is.

Tegenwoordig is het erg hot om op de verschillende tweedehandswebsites gebruikt speelgoed te kopen. En dit is uiteraard een goede zaak. Maar controleer steeds de kwaliteit en de staat van het speelgoed vooraleer je het ook koopt. Vaak kan gebruikt speelgoed beschadigd zijn of ontbreken er onderdelen waardoor het speelgoed minder veilig is geworden en dus schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind.

2. Koop je speelgoed in een gekende winkel met een goede reputatie.

Pas dan kan je zeker zijn dat het speelgoed voldoet aan alle veiligheidsnormen en dat het dus ook veilig is om je kind er mee te laten spelen. Eventueel kun je ook vragen om de verpakking van het speelgoed op voorhand eens te openen, zo kun je het van dichterbij bekijken.

3. Heeft het speelgoed het CE-label?

Dit label dat meestal op de verpakking van het speelgoed of op het speelgoed zelf kleeft, geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de EU-veiligheidsvoorschriften en dus veilig is. Toch biedt dit label nog geen echte garantie voor zowel de veiligheid als voor de gezondheid van je kind.

4. Respecteer de symbolen die op de verpakking of op het speelgoed staan.

Symbolen zoals “0-3” of “niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar” mag je zeker en vast niet negeren. Deze symbolen staan op het speelgoed met een goede reden.

5. Kijk zelf of het speelgoed geen al te kleine onderdelen bevat.

Speelgoed dat bedoeld is voor kinderen die jonger dan 3 jaar zijn mag bijvoorbeeld geen kleine onderdelen bevatten of gevaarlijke onderdelen zoals touwtjes of koordjes die langer zijn dan 22 centimeter. Een kind kan zich tijdens het spelen namelijk zonder dat hij of zij het merkt per ongeluk ophangen. Let er ook op dat het speelgoed voor je kleine spruit niet te klein is. Deze regel geldt zeker voor speelgoed voor kinderen die jonger dan 3 jaar zijn. Zaken zoals kralen en knikkers kunnen levensgevaarlijk zijn, ook al lijken ze dat niet.

6. Hou zelf toezicht wanneer je kind zich amuseert.

Akkoord, je kunt er ook niet de hele tijd bijblijven, maar kinderen hebben toezicht nodig. Zeker wanneer het om kleine kinderen gaat die zich amuseren met hun speelgoed. Hou daarom dus een oogje in het zeil en kijk of het speelgoed gebruikt wordt waarvoor het gemaakt werd.

Nog door jou te activeren

Promo

2 Medium pizza’s voor slechts € 16,95 i.p.v. € 30

Voorwaarden

Altijd geldig

Nog door jou te activeren

- €15

€15 korting op je boeking bij CheapTickets

Voorwaarden

Altijd geldig

Nog door jou te activeren

Nieuw

Ontdek hier de nieuwe Sarenza collectie

Voorwaarden

Altijd geldig