Zo bespaar je op je energiekosten (ook tijdens de winter)

Geplaatst door Scotty in categorie Huis & Tuin

Het is bijna winter en de temperaturen zakken stilaan naar een lager niveau, waardoor het buiten een stuk kouder wordt. Bij heel veel gezinnen is de chauffage na een langere tijd opnieuw ingeschakeld om het binnen wat warmer te maken. Allemaal zeer leuk en gezellig, maar wist je dat de winterperiode één van de periodes is waarin de energiekosten het hoogst oplopen?

Denk maar eens aan de chauffage die overdag en ‘s avonds de verschillende ruimtes in je huis verwarmt, of aan de warme douche die je ‘s morgens en eventueel ook nog ‘s avonds neemt, of aan de lichten die een stuk langer branden dan tijdens de zomerperiode. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je energiefactuur hoog kan oplopen. Toch kun je, door goed op te letten en met enkele zaken rekening te houden, een aardig bedrag besparen op je energiekosten. Wij zochten het internet af op zoek naar de meest handige tips om je energiefactuur, ook tijdens de wintermaanden, niet te hoog te laten oplopen.

Verwarming

  • Dit is waarschijnlijk één van de simpelste, maar meest efficiënte tips. Een extra trui aantrekken en de verwarming slechts 1°c lager zetten, kan ervoor zorgen dat je ongeveer 7% bespaart op je energiekosten.
  • Probeer het gebruik van elektrische verwarming zoveel mogelijk te beperken. Een elektrisch vuurtje (zeker de oudere toestellen) verbruiken veel meer energie dan een gewone radiator.
  • ‘s Avonds de rolluiken en de gordijnen sluiten kan ervoor zorgen dat je de koude van buiten ook buiten houdt. Hierdoor zal het binnen minder snel afkoelen en ook veel minder koud aanvoelen. De chauffage zal bijgevolg minder hard haar best moeten doen om aan de gevraagde temperatuur te komen.

Verlichting

  • In heel wat huizen, en dan vooral oudere huizen, hangen er nog veel oude gloeilampen of zelfs halogeenlampen. Deze modellen verbruiken veel meer energie dan een nieuwe lamp zoals een led-lamp of een nieuwe spaarlamp. Het is een goede investering om alle oude lampen in je huis te vervangen door nieuwere led-lampen of spaarlampen.
  • Wanneer een lamp niet moet branden, schakel ze dan uit. Zeker in een ruimte waar niemand is of waar er genoeg licht van buitenaf is, is het eigenlijk niet nodig dat de lamp brandt. Maak er dus een gewoonte van om het licht uit te doen bij het verlaten van de ruimte.

Drogen, strijken & wassen

  • Bij het aankopen van een nieuwe wasmachine of droogkast is het sterk aangeraden om de aanwezige energielabels te bekijken en met elkaar te vergelijken. Je zal al gauw merken dat de onderlinge verschillen vaak groter zijn dan je had durven denken. Een wasmachine met een A++ label zal veel minder gebruiken dan een oude wasmachine. Op jaarbasis kan het al gauw zo’n 60 euro schelen!
  • Om de was te drogen zijn er ook andere oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een droogrek om de was te drogen. Het zal iets langer duren, maar uiteindelijk scheelt het wel weer enkele euro’s op je factuur.

Keuken

  • Zet de temperatuur van je koelkast niet te laag. Volgens experts is de ideale temperatuur voor je koelkast ongeveer 4 à 6°C. Alles lager dan deze temperatuur zal ervoor zorgen dat je koelkast veel meer energie zal verbruiken.
  • Wanneer je slechts met twee personen samenwoont, dan heb je eigenlijk geen vaatwasser nodig. Samen kun je de afwas verdelen: de ene persoon droogt af terwijl de andere persoon afwast.

 

Nog door jou te activeren

- 35%

35% op communie kaarten

Voorwaarden

Verloopt: 01/06/2016

Nog door jou te activeren

- 20%

20% korting op fotoafdrukken

Voorwaarden

Verloopt: 16/06/2016

Nog door jou te activeren

- 10%

10% Zomerkorting

Voorwaarden

Verloopt: 06/07/2016